
Helse, miljø og sikkerhet
I Norsk Gjenvinning har vi en nullvisjon. Det betyr at vårt overordnede mål er å unngå skader og ulykker. Lederne har ansvaret for at alt arbeid er tilrettelagt slik at det i minst mulig grad utsetter den enkelte medarbeiders liv og helse for fare. Det er en forutsetning at du som ansatt selv bidrar til å øke sikkerheten.
I Norsk Gjenvinning-konsernet likestilles alt arbeid med helse, arbeidsmiljø og sikkerhet med andre lederoppgaver, og vi har fokus på at lederne skal være gode rollemodeller innen HMS.
HMS-opplæring
Grunnopplæring i HMS (40-timerskurset) er lovpålagt for verneombud og medlemmer i arbeidsmiljøutvalget (AMU). I 2016 har vi gjennomført to HMS-kurs, hvor til sammen 44 medarbeidere deltok. Dette kurset tilfredsstiller kravene til den lovpålagte grunnopplæringen i HMS for verneombud/AMU (40-timerskurset). I Norsk Gjenvinning må også alle operative driftsledere gjennomføre dette kurset. Kurset er en kombinasjon av e-læringskurs i HMS utviklet av Norsk Industri/Industriskolen og to dagers klasseromsundervisning gjennomført i egen regi. Ved å gjennomføre kurset i egen regi, kan vi tilpasse eksempler og problemstillinger til vår egen hverdag, og kurset oppleves mer nyttig og relevant.
HMS-rapportering
Det utarbeides HMS-rapport til hvert styre- og konsernledermøte i Norsk Gjenvinning. Rapporten inneholder blant annet informasjon om tiltak knyttet til sykefravær, skader og H-verdi, overtidsbruk, avvik fra myndigheter, status for saker i styringssystemet (NG-Pro) og andre relevante HMS-saker.
I 2016 ble det ved revisjon oppdaget to brudd på arbeidstidbestemmelsene for innleid personell. Avvikene er korrigert.
Alvorlig hendelse
29. januar 2016 hadde Divisjon Gjenvinning en fallulykke med personskade i forbindelse med vedlikeholdsarbeid i høyden på Groruddalen Miljøpark i Oslo. Den ansatte er tilbake i arbeid. Det ble nedsatt en intern granskningsgruppe for å kartlegge årsaker til hendelsen. Ulykken medførte flere umiddelbare tiltak, blant annet endring i rutiner knyttet til sikker jobbanalyse og arbeid i høyden.
Viktig læring fra hendelsen:
- Alt arbeid som kan medføre fare skal risikovurderes, også vedlikeholdsarbeid.
- SJA (Sikker Jobb Analyse) skal alltid fylles ut der arbeidet ikke fanges opp av allerede gjeldende risikovurdering.
- Fallsikring skal benyttes under alt arbeid høyere enn 2 meter.