2021

Sommerstudenter - uke 2

05.07.2021

Denne uken har vi vært på besøk hos både Norsk Makulering og NG Metall i deres lokaler. Det var rått å se hvordan de arbeider og hva som faktisk skjer med det avfallet som kommer inn (litt sånn behind the scene). Vi fikk møte ordentlig profesjonelle folk som virkelig er gode på det de gjør, og som ga oss flere idéer til hvor vi kan ta sommerprosjektet videre.

Norsk makulering er landets ledende makuleringsaktør. De viste oss hvordan både sensitive dokumenter og digitale lagringsmedier blir kvernet og miljøhåndtert slik at informasjon ikke kommer på avveie. Det gjenstående materialet gjenvinnes, og i noen tilfeller også gjenbrukt til andre formål (Funfact: militærdokumenter som makuleres hos Norsk Makulering ender opp som dopapir i Tyskland)

NG Metall tar imot alle typer jern og metaller fra hele landet. De får inn bilvrak, EE-avfall, farlig avfall og alle slags rariteter som de sorterer og håndterer i sine gjenvinningsanlegg. Visste du at metall kan gjenvinnes i det uendelige og er derfor en svært bærekraftig råvare? Det og mye mer lærte vi da vi ble geleidet rundt på anlegget.

I en virksomhet som sier at bærekraft er betingelsen for fremtidens utvikling finnes det mange kule utfordringer å ta tak i. Det at vi får lov til å utforske de potensielle mulighetene som ligger innen sirkulærøkonomi, IT-utstyr og EE-avfall er veldig spennende. Det gir oss et stort spillerom til å tenke nytt og til å implementere de tverrfaglige kunnskapene som vi som et team innehar.

I løpet av de to første ukene har innsiktsarbeid vært det store fokusområdet. Nå har vi endelig kommet et steg videre i prosessen og "project scopen" er satt. Fremover gleder vi oss til å bygge et business case som kan imøtekomme de kravene og forventingene som stilles. Heldigvis er vi en sammensatt gruppe som kan spille hverandre gode - i tillegg til at vi har gode sparringspartnere i de ansatte her på Lysaker (våre mentorer) som hjelper oss med å ta de riktige vurderingene underveis!

Uke 3 - let's go!