
Åpning av verdens mest avanserte papirsorteringslinje
27. august var det duket for offisiell åpning av verdens mest avanserte papirsorteringslinje, ved Norsk Gjenvinnings anlegg GMP på Alnabru i Oslo. I den forbindelse gjestet blant annet Byrådsleder Raymond Johansen begivenheten og fikk æren av å klippe båndet og erklære linjen for åpnet.
Konkurrerer med jomfruelige råvarer
Under åpningen deltok flere av NGs kunder og medarbeidere, og alle gjestene fikk se anlegget tett på og muligheten for en omvisning for å se hvordan den fungerer i praksis.
Papirsorteringslinjen har flere steg med optisk sortering, bildegjenkjenningsroboter og kunstig intelligens (AI) som muliggjør en materialrenhet på hele 99,5 prosent. Med denne kvaliteten kan papiret gjenvinnes syv ganger til nytt papir og kan konkurrere med jomfruelige råvarer. – Slik kan vi skape verdi for avfallet som ikke skaper verdi i dag, påpeker fabrikksjef Adis Cengic.
Fabrikksjef Adis Cengic og Byrådsleder Raymond Johansen.
– Papiret vi samler inn årlig sparer 4,2 millioner trær. Derfor er det viktig å ha en velfungerende kildesortering – er du flink til å sortere kjøper vi søpla di, for da har den en verdi, forteller konsernsjef Erik Osmundsen. Han var tydelig på at for å oppnå verdens beste kvalitet må du ha skala og være tett på de som produserer avfallet. Dermed er det viktig at anlegget ligge der folk bor og jobber, sånn som her på Alnabru, sa Osmundsen fra scenen.
Anleggets avanserte teknologi har gitt mersmak.
– For å vokse må vi ligge i forkant og investere i ny teknologi, og vi trenger også løsninger på tekstil, plast og betong. Her kan vi lage en industrisirkulær næringsklynge, sier Osmundsen.
Tilbake til gamle trakter
Etter at kildesortering ble innført i 1997 har utviklingen skjedd i et rasende tempo, og det har skjedd mye i dette området siden jeg var byråd for miljø og samferdsel i 1991, forteller byrådsleder Raymond Johansen fra scenen.
NG-helter som jobber i produksjon på GMP. Fra venstre: Valdas, Appiah, Thomas, Frank, Jonny og Reza.
At Oslo er kåret til Miljøhovedstad i 2019 gjør besøket om ikke mer passende.
- Vi vet at næringslivet ser mulighetene i det grønne skriftet, og Norsk Gjenvinning er en viktig aktør i utviklingen av den sirkulære økonomien, noe denne papirsorteringslinjen er et godt eksempel på, forteller byrådsleder Raymond Johansen.
Han påpeker også at både han og konsernsjef Erik Osmundsen har vokst opp i området, nærmere bestemt Groruddalen. – Om jeg lurer på noe om gjenvinning eller sirkulærøkonomi, da ringer jeg Erik! forteller han entusiastisk.