150914 Klesinnsamlingsdagen Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt er engasjert i bærekraftig utvikling. Saltvedt møtte opp på Jernbanetorget for å levere klær. Her sammen med Norsk Gjenvinnings sjef for forretningsutvikling Thomas Mørch.

#KLESINNSAMLINGSDAGEN oppsummert: miljøbesparelse på 6 millioner liter vann

24.09.2015

Fredag 18. september inviterte Fretex, Røde Kors, H&M, Oslo Kommune, Østfoldforskning, Norsk Gjenvinning, Virke, Kompass & Co og Miljøagentene til dugnad for gjenbruk og gjenvinning av tekstiler. Klesinnsamlingsdagen ble markert med en gigantisk klesinnsamlingsboks på Jernbanetorget i Oslo, som ble fylt opp med over 1.000 poser gamle klær på vei til et nytt liv! 

Frivillige fra gruppen Refugees Welcome to Norway tok imot to fulle Fretex-bokser med varme boblejakker for utdeling til nyankomne flyktninger.

 

6 millioner liter vann og to ganger rundt ekvator
Den store telleskjermen viste 1038 innsamlede poser ved dagens slutt. Det tilsvarer en miljøbesparelse på over 26 tonn CO2, eller to turer rundt ekvator med bil, i tillegg til 6 millioner liter vann og halvannet tonn sprøytemidler.

På toppen av dette kommer alle posene som ble samlet inn i Fretex-bokser, H&M-butikker og andre innsamlingspunkter over hele landet.

Rebruk, redesign og resirkulering
Klærne fra Jernbanetorget ble sendt direkte til Fretex’ sorteringsanlegg i Ole Devigs vei i Oslo og Refugees-gruppen startet utdeling av de varme boblejakkene allerede dagen etter. Alle klær som kan brukes igjen, blir brukt igjen. Resten blir enten sydd om eller resirkulert til alt fra pussefiller, isolasjon eller nye plagg av resirkulerte fibre. På den måten blir alle ressurser utnyttet på best mulig vis. 

Til og med standen på Jernbanetorget får et nytt liv. Ungdommer fra Kompass & Co fikk jeansene fra jeansveggen tilbake for nye sy om-prosjekter. Gresset er allerede blitt plantet ut og også finérplatene venter et nytt liv i et nytt bygg.

Hver dag er en klesinnsamlingsdag: Null tekstiler i restavfallet!
Det er første gang så mange ulike partnere går sammen for å sette fokus på gjenbruk og gjenvinning av brukte klær og tekstiler. Hver nordmann over 9 kilo tekstiler hvert år. Skal Norge nå målet om null tekstiler i restavfallet, må hver dag bli en klesinnsamlingsdag. Det gir ikke bare store miljøbesparelser, men er en viktig kilde til fremtidig ny verdiskaping.

Mer om #klesinnsamlingsdagen ›