Presserom 2019 Foto: Ihne Pedersen, Øyafestivalen

Norsk Gjenvinning er samarbeidspartner på Øyafestivalen

05.08.2019

Norsk Gjenvinning er samarbeidspartner og håndterer avfallet på en av Norges største og mest miljøvennlige festivaler, Øyafestivalen.

På festivalområdet sorterer publikum selv avfallet, men på bakrommet er det satt opp en egen miljøstasjon der Natur og Ungdom ettersorterer alle avfallssekker for hånd i opptil 15 ulike fraksjoner, for å sikre maksimal sorteringsgrad. I 2018 ble 65% av alt avfall materialgjenvunnet og brukt til å lage nye råvarer og produkter. Eksempelvis har treverk har blitt til flytebadstue, frityrolje til drivstoff og kaffegrut har blitt til såpe.

I samarbeid med sine miljøpartnere oppnår Øyafestivalen en sorteringsgrad på ca. 70%. I likhet med Norsk Gjenvinning mener Øyafestivalen at vi må sørge for at ressursene blir i kretsløpet. FNs bærekraftsmål nr. 12 «Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre» er et mål som vi begge jobber mot, og dette innebærer å sikre at festivalen har gode løsninger for ressursforvaltning.

Siden 2016 har Øyafestivalen kuttet 60% av plastavfallet sitt. I 2019 har de som første festival i Norge tatt i bruk gjenbruksglass i hardplast, som reduserer avfallsmengden med 75% og kutter 94% av klimagassutslippene til drikkebegrene. Gjenbruksglassene kan vaskes og brukes over 100 ganger. Dette er et viktig steg for å kutte ut bruken av engangsplast.