Bærekraftrapport 2019

Norsk Gjenvinning når opp som finalist i årets «Norges smarteste industribedrift»

13.01.2021

- Vi er utrolig stolte og ydmyke over å være i godt selskap som finalist i årets «Norges smarteste industribedrift», sier direktør for produksjon Adis Cengic.

Verdens første fulldigitale sorteringsanlegg
Søknadsgrunnlaget er papirlinjen til Norsk Gjenvinning på Haraldrud i Oslo, hvor man finner verdens første fulldigitale sorteringsanlegg der alle komponenter er koblet sammen, snakker sammen og justerer hverandre i sanntid, for å oppnå høyest mulig renhetsgrad på sorteringsprosessen. Gjennom 16 videokamera for bildegjenkjenning, 6 RGB kamera for fargegjenkjenning og 6 NIR kamera for materialgjenkjenning klarer vi med stor nøyaktighet kartlegge sammensetningen av avfallet. Denne informasjonen blir gjennom kunstig intelligens brukt til å sortere ved hjelp av trykkluft og roboter med en hastighet på 20 tonn i timen.


Alle lastebiler som leverer papiravfall til anlegget, er digitalt sporet gjennom anlegget og til anvist plass. I tillegg til at komponenter i sorteringsanlegget er koblet sammen, er også kjøretøy som betjener anlegget (trucker og hjullastere) koblet sammen. Vekter fra hjullaster og trucker gir anlegget informasjon om vekten på materialet tatt inn og ut av anlegget, samtidig som anlegget gir beskjed til operatørene om «resept» for mating av råvarer inn til anlegget ut ifra tidligere sanntidskartlegging. Alt dette er koblet til kjernesystemene til NG hvor man jobber med å trene opp den kunstige intelligensen til å styre prosessen.


Digital løsning fremfor oppbemanning for å nå de samme resultatene

- Som et resultat har vi klart å tredoble volumet gjennom anlegget på samme antall operatører, samme footprint og betydelig redusert kostnadsbasen. Dette i tillegg til produktkvalitet i verdensklasse, er et viktig steg i å realisere sirkulær økonomi i praksis, sier Cengic, og fortsetter med å utdype. - For hvert tonn med papir som går gjennom sorteringsanlegget er det betydelig positive energi- og miljøeffekter, og vår misjon mot en verden der det finnes ikke søppel mer, sier han.


Investeringen i teknologiutvikling som har gått inn i sorteringsanlegget er med på å sette standarden i både bransjen og industrien.


- Vi er veldig stolte av å ha fått med oss hele verdikjeden til å samarbeide om å bekjempe negative klimaeffekter. Og det beste av alt, selv om vi er på langt nært ferdig, så ser vi allerede positive resultater, avslutter Cengic.