Presserom (brukes kun av kommunikasjonsavdelingen)

Resirkulering av gamle PC’er gir nye muligheter for de som trenger det!

17.01.2018

Som julegave til MARTE Nettverkssenter i 2017 overleverte Norsk Gjenvinning-medarbeider Francisco Vergara 14 datamaskiner til organisasjonen. I år sponset også Norsk Gjenvinning lisenser til maskinene.

Hvert år ferdigstiller han PC’er som andre kan ta over. I år var det med stor glede at Norsk Gjenvinning sponset lisenser for å sikre god kvalitet på de maskinene som ble donert.

MARTE nettverkssenter er et senter hvor målgruppen er aleneforeldre og deres barn. Dette er mennesker med udekte humanitære behov og som i mange tilfeller kommer fra en vanskelig bakgrunn, fra land med krig og konflikt. På grunn av begrenset inntekt er det vanskelig for mange å dekke utgifter for det mest grunnleggende. PC’er er det derfor ofte at de mangler, noe som kan gjøre hverdagen vanskelig.

De siste tre årene har Francisco samlet inn gamle PC’er fra kontoret på Lysaker og brukt egentid på å sette de i stand til å kunne gis bort.

- Å kunne reise til MARTE nettverkssenter før jul og donere bort PC’er som jeg vet kommer til nytte er noe jeg synes er veldig hyggelig. Behovet er så tydelig at jeg vet at disse PC’ene kommer til familier som ikke har mulighet til å skaffe seg en PC på egenhånd, men som er avhengig av den i hverdagen. Det gir en ordentlig god følelse å kunne bidra på den måten, sier Francisco.

Behovet er stort
Etter at MARTE nettverkssenter mottok PC’ene ba de folk sende inn søknader på hvorfor de trenger en PC. Bare på to timer kom det inn femti søknader. Nettverket har totalt 150 familier som bruker nettverket aktivt, det vil si at de fikk inn søknader fra 1/3 av familiene.

- At vi mottok 50 søknader på så kort tid viser bare behovet til de familiene vi jobber med. Noen forteller om hvordan barna deres gjør lekser på den ene smarttelefonen de har, eller at de er på skolen på kvelden hver dag for å få gjort leksene, forteller Therese Olsen Svartdahl fra MARTE nettverkssenter.

Av de femti søknadene forteller Therese at alle kunne hatt behov for en PC. Dessverre må de prioritere de som ikke har en PC fra før. Therese forteller også om hvor viktig hun synes det er disse barna kan tilegne seg den kunnskapen man får av å bruke en PC, noe man har bruk for i flere sammenhenger enn kun på skolen.

- For noen blir PC’en også mer enn bare en data. Vi får inn søknader hvor familier hverken har PC eller TV og da kan det bidra til at barna kan se på NRK Super blant annet. Dette er de eneste PC’ene vi mottar og vi er veldig glade for bidraget, avslutter Therese.

Om MARTE
I navnet MARTE står M for møteplass, A for avkobling, R for ro, T for trivsel og E for energi.

Les mer om MARTE nettverkssenter her>