Presserom 2019 Anna og Betina på befaring av anlegget på Sota.

Sommerstudenter utførte IT-prosjekt i NG

25.10.2019

Stadig flere studenter ser verdien av å jobbe i sommerferiene for å tilegne seg kunnskap og teste ut arbeidslivet for å utvikle seg i praksis. Vi har snakket med to engasjerte studenter som fikk prøve seg som konsulenter i Norsk Gjenvinning denne sommeren.

Konsulentselskapet Bouvet bistår bedrifter med blant annet tjenestedesignere, utviklere og teknologer. De tar årlig inn sommerstudenter som får teste konsulenthverdagen med reelle kunder, som Norsk Gjenvinning. Studentene Anna og Betina var blant studentene i Bouvet som fikk jobbe med et prosjekt sammen med Norsk Gjenvinning denne sommeren.

Prosjektet gikk ut på å designe en web-applikasjon som viser mengde av metallfraksjoner som produseres i løpet av en dag, ved Norsk Gjenvinning Metall sitt anlegg på Sota. Denne appen gir resultatene i en graf som enkelt kan leses av og vise om dagens mål er nådd.

– Vår oppgave var å vise produksjonen i sann-tid på en måte som skulle være tilgjengelig og forståelig for både driftsledere og øvrige ledere, forteller Anna. Hun
studerer Sikker og pålitelig kommunikasjon ved Universitetet i Bergen og jobbet med utviklingen av web-appen. Betina, som studerer Sivilingeniør Datateknologi ved NTNU Trondheim, jobbet også med programmeringen og brukersnittet av applikasjonen sammen med Anna, i tillegg til å ha ansvar for kundekontakten med Norsk Gjenvinning. Teamet av studenter besto også av en tredje programmerer og en designer.

Befaring av anlegg
Det er ikke mange som kjenner gjenvinningsbransjen godt før de selv trer inn i den. – Når man hører "Norsk Gjenvinning" så skjønner man fort at det er gjenvinning det går i, men jeg var veldig spent i forkant av at vi skulle besøke anleggene, for det tekniske aspektet kjente jeg ikke til, forteller Betina.

– Vi fikk dra på befaring og se hvordan metallanleggene på Sota og Øra fungerer, noe som var utrolig lærerikt. Det ble en viktig del av prosessen for å kartlegge og planlegge prosjektet, forteller Anna.

Spesielt fascinert ble studentene av maskiner som metall-saksa og shredderen.

– Det var utrolig gøy å se hvordan disse maskinene kan klippe, presse og mose alt fra brusbokser til biler i små biter, for å så skille ut hva som er metall og ikke metall, forteller Betina. De var begge overrasket over anleggenes skala og kapasitet.



Deltok i hele prosessen

Sommerstudentene i Bouvet får til vanlig tildelt oppdrag som allerede er planlagt og utredet av konsulenter. Prosjektet i Norsk Gjenvinning ble derimot startet opp mens studentene allerede var i gang med arbeidsperioden, og de fikk derfor bli med på hele planleggingsprosessen.

– Det å få muligheten til å ta rollen som prosjektledere, og faktisk være med på hele prosessen fra start til slutt var utrolig lærerikt, er de begge enige om.

Samarbeid ble viktig for å løse oppgaven på best mulig måte.

– Vi fikk jobbe sammen som et team hele veien, og lærte derfor mye om samarbeid og hvordan man må forholde seg til ulike synspunkter i en gruppe. Kommunikasjonen mellom oss ble viktig, særlig når vi måtte kompromisse på designet til applikasjonen fordi vi hadde ulike prioriteringer og tidsbegrensinger å forholde oss til, forteller Anna.

Varestrømsjef for metall og kabel, Martin Basmo, forteller at studentene var positive og artige å jobbe med.

– De var veldig dyktige, og kom opp med et godt produkt på den korte tiden de hadde. Appen er fortsatt i en test-periode per dags dato, og det settes opp simuleringer av hvordan den skal fungere opp mot maskinene våre. Vi gleder oss veldig til at den er oppe og går om kort tid, og til å sette den opp ved flere av NG’s anlegg for å optimalisere og digitalisere målingen av produksjonen. Vi håper at studentene hadde en lærerik tid hos oss, samtidig som at vi ser den store verdien av å benytte studenter som kan komme med et nytt tankesett og bidra til deres læring og utvikling.

Givende arbeid
– Når man får jobbe med kunder som NG føler man at man gjør noe for samfunnet. Gjenvinning er utrolig viktig, og å få bidra til bedre løsninger innenfor dette feltet er veldig givende, forteller Betina. I tillegg til å lære mer om utvikling og prosessen med å bygge en applikasjon fikk vi innblikk og forståelse for hvordan gjenvinningsbransjen fungerer, og hvilke prosesser avfall går igjennom når vi gir det fra oss.

– Jeg skal jobbe med Bouvet igjen neste sommer, og om de hadde spurt om jeg ville jobbe med NG igjen så ville jeg med glede blitt med på det! avslutter hun.