Presserom (brukes kun av kommunikasjonsavdelingen) Jonas Gahr Støre og Norsk Gjenvinnings Morten Sande.

Jonas Gahr Støre på befaring: Norsk Gjenvinning støtter «Frå vik til vik - Rein kyst»

24.02.2017

Hvalen som strandet på Sotra utenfor Bergen med maven full av plastikk, var dråpen som fikk lokalbefolkningen til å mobilisere til en storstilt dugnad. Fredag kom Jonas Gahr Støre for å se innsatsen som gjøres av de frivillige. Som avfallsrådgiver til dugnaden var Norsk Gjenvinning representert på båten når Gahr Støre ble guidet langs kysten.

I Bergen og omland venter 50 forsøplede strender, i Bergen, Fjell, Sund, Øygarden, Askøy og Austrheim kommune, på frivillige som skal ut og rydde. Dugnaden har fått navnet «Frå vik til vik - Rein kyst».

Norsk Gjenvinning bistår gratis med rådgivning og avfallshåndtering sammen med de kommunale renovasjonsselskapene FjellVAR og Bir.

- Det er imponerende å se hva initiativtageren Kenneth Bruvik fra Norges jeger- og fiskerforbund, har klart å mobilisere, sier Morten Sande HMS-leder i Norsk Gjenvinning. - For oss som er lokalisert på Sotra er det naturlig å stille med våre ressurser. Vi mottar avfallet gratis og bistår med informasjon om hvordan avfallet skal sorteres, slik at det kan behandles riktig etterpå.

- Før Gahr Støre reiste sa han at "jeg skal være med å rydde kysten". Det lover godt - her må alle tråkke til, det er en gigantisk miljødugnad, avslutter Sande.

Etter et folkemøte 21. februar sa initiativtageren Bruvik til Vestnytt: «- Eg ser dette folkemøtet, og dei ryddeaksjonane som no vert organisert frå grasrota og opp, som starten på noko som vil vara. Folk ser at om ikkje me gjer noko no vil plasten i kroppane på fugl, fisk og kval etterkvart hamna i våre eigne kroppar, seier Bruvik.»

«Frå vik til vik - Rein kyst» har sin egen Facebook-side med informasjon om aktiviteter.

Fra dugnadens «kokebok»:

Hele «kokeboken» finner du på «Frå vik til vik - Rein kyst» sin Facebook-side.


Sorteringsguide:

 • Ren plast i egne sekker. Plasten egner seg godt til materialgjenvinning
 • Tauverk og fiskeredskap/-bruk i egne sekker
 • Farlig avfall (olje, maling etc.) i kasse eller sekk
 • Alt annet går som restavfall og blir energigjenvunnet


Mottak av avfall:

 • FjellVAR AS - Lonavegen 20, Straume 
  Telefon: 56 31 59 30
  E-post: postboks@fjellvar.as 
 • BIR AS - Midtsteigen, Skogsvåg
  Telefon: 55 52 71 85
  E-post: bir@bir.no
 • Norsk Gjenvinning AS - Valaskiftet 6, Knarrevik
  Telefon: 09700