Presserom (brukes kun av kommunikasjonsavdelingen)

Norsk Gjenvinning Downstream først ute med båt med returtre til materialgjenvinning i Skottland

17.04.2018

22. mars ankom det første skipslasten med returtre til Skottland, direkte fra vårt anlegg i Ålesund. Bakgrunnen er for å kunne øke materialgjenvinning av trevirke.

I 2020 vil det komme krav om 70 prosent materialgjenvinning av byggeavfall. I tillegg øker forespørselen om løsninger fra kunder fra både offentlig og privat sektor.

- I dag går det meste av returtrevirke i Norge til energigjenvinning og det finnes ikke en god løsning på markedet i Skandinavia. Vi startet arbeidet med materialgjenvinning allerede for ett år siden og er nå veldig glade over å kunne melde om at den første båten med returtre har ankommet Skottland, forteller Mari Olsen, prosjektleder i Norsk Gjenvinning Downstream.

Returtre er i Norge en stor avfallsfraksjon uten en industriell løsning for materialgjenvinning. Lasten som nå har ankommet Skottland vil bli brukt i produksjon av sponplater.

- Målet vårt er å være ledende innen nye og fremtidsrettet løsninger som gagner våre kunder, forteller Thomas Mørch, innovasjonssjef i Norsk Gjenvinning. I dette ligger det også en tanke om at for å få til en effektiv sirkulær økonomi er vi nødt til å tenke stort og finne industrielle løsninger, sier han.

I UK er dette en utbredt metode og de har god erfaring med å produsere sponplater med returtre som råstoff. Det var viktig for Norsk Gjenvinning Downstream at selskapet som ble valgt hadde full sporbarhet på produktene sine, med gode rapporter på arbeidet de utfører. I tillegg er vi første selskap som har fått importtillatelse for å kunne sende returtre til Skottland.

- Norsk returtre har jevnt over høyere kvalitet og er ofte bedre enn den som finnes på markedet i UK. Dette håper vi kan bli et konkurransefortrinn for oss. Planen fremover er å sikre et godt partnerskap slik at dette blir en permanent løsning, forteller Mari Olsen, prosjektleder i Norsk Gjenvinning Downstream.