2021

Norsk Gjenvinning er Norges smarteste industribedrift 2020

10.02.2021

For syvende år på rad har Siemens AS og Norsk Industri kåret «Norges smarteste industribedrift». I år falt valget på Norsk Gjenvinning.

Norsk Gjenvinning har imponert juryen ved å utnytte avansert teknologi til å sortere avfall til rene resirkulerte råvarer i verdens første fulldigitale papirsorteringslinje på Haraldrud i Oslo. Her skapes råvarer av papiret som samles inn som utkonkurrerer primærråvaren – trær.

En reise fra skraphandel til Norges smarteste industribedrift
Juryen begrunnet valget med at Norsk Gjenvinning er et selskap som har klart å utnytte avansert teknologi og digitalisering for å skape verdi og konkurransekraft i verdikjeden. Norsk Gjenvinning er en ledestjerne for bærekraftige løsninger og en av landets fremste aktører innen sirkulærøkonomi.

– Dette er en kjempestor ære, og det som gjør dette ekstra stas er at det ikke er lenge siden NG kun fokuserte på å hente og prosessere avfall. Nå er vi en leverandør av høykvalitets innsatsfaktorer til industrien. Det er helt kritisk for å virkeliggjøre vår visjon om at Det finnes ikke søppel mer!, sier produksjonsdirektør Adis Cengic.

Styrket konkurransekraft i hele verdikjeden
Bakgrunnen for investeringen i papirsorteringsanlegget er Norsk Gjenvinnings overordnede mål om å utkonkurrere primærråvarer som innsatsfaktorer til industrien, med høykvalitets resirkulert råvare. Målet er å gjøre våre kunder som for eksempel Norske Skog mer konkurransedyktige basert på bærekraftige resirkulerte råvarer. Papp og papirprodusenter har historisk benyttet trær som sin primærråvare, men med hjelp av teknologien i sorteringsanlegget har vi skreddersydd produkter av gjenvunnet råvare som de kan benytte i sin produksjon. Slik beholder vi papiret i en sirkulær økonomi, og sparer ca. 1,5 millioner trær som ikke lenger må inn i produksjon av papp og papir.

– Bærekraft er strategien vår, og nøkkelen til sirkulærøkonomien er å aktivere hele verdikjeden og få alle til å spille på lag. Vi finner verdien i råvarene og tenker på hvordan våre prosesser kan skape verdi for at neste ledd i verdikjeden får styrket konkurransekraft. Denne konkurransekraften som vi skaper sammen er jeg overbevist om at er den Neste Generasjon Industri, fortsetter Adis.

Norsk Gjenvinning vil sette standarden for neste generasjon industri
Norsk Gjenvinning er i løpet av det siste året kåret til «Årets grønne selskap» av Oslo kommune, «Årets Norske Lean-bedrift» av Lean Forum Norge, og i dag altså «Norges smarteste industribedrift».

– Kombinasjonen av Grønn, Lean og Smarteste industribedrift er et «kinderegg» for industriutvikling fremover. Når vi får disse tre kritiske dimensjonene til å jobbe sammen så kan vi bygge reell konkurransekraft for norsk industri. Norsk Gjenvinning oppnår dette fordi bærekraft har vært i kjernen av strategien vår i 8 år. Vi har satt oss ambisiøse mål for å utvikle hvordan bærekraft kan bli til konkurransekraft, ikke bare for Norsk Gjenvinning, men også for alle våre kunder som vi nå kaller partnere, sier konsernsjef Erik Osmundsen.